Donderdag ga ik dan éindelijk mijn souvenir, een prachtige fles Drappier Champagne laten ploppen! De fles staat sinds deze zomer keurig te wachten op de keukenplank.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ik neem je even mee terug naar de zonnige Champagne streek. Met de auto en uiteraard met een ‘bob’ reden we langs uitgestrekte wijngaarden en goudgele velden. De Champagne streek is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam le Champagne mogen dragen. We bezochten een wijnboer die op zijn land druiven verbouwd en in zijn eigen kelder Champagne maakt maar ook namen we een kijkje in een van de grootste Champagne huizen uit de streek: Joseph Perrier. In het donkere gangenstelsel van de authentieke klakstenen kelders liggen duizend flessen. En in het sprookjesachtige champagne huis van Drappier kregen we les in Champagne maken en etiquette, laat dat nu net zo voor het eind van het jaar heel handig zijn!
Image may be NSFW.
Clik here to view.
How it’s made
Champagne wordt gemaakt van blauwe pinot noir druif, pinot meunier en van de witte chardonnay druif. De blauwe druiven worden direct geperst zodat ze geen donkere kleur afgeven. Na het oogsten worden de druiven onmiddellijk geperst en vervolgens begint het proces van vergisting. Vergisting is simpel gezegd het omzetten van het druivensuiker in alcohol. Tijdens dit proces komt er koolstofdioxide vrij. Bij de 1e vergisting vervliegt dit weer, zodat er een gewone ‘stille’ wijn ontstaat. Bij de 2de vergisting wil je de koolstofdioxide juist behouden. Daarvoor wordt suiker aan het druivensap toegevoegd. De wijn blijft een flinke tijd liggen (maanden en soms wel jaren), terwijl het gist de suiker omzet in koolzuur en alcohol. Doordat het koolzuur niet kan ontsnappen stijgt de druk in de fles en wordt de wijn mousserend. YES, de bubbels. Het overgebleven gist in flessenhalzen wordt bevroren en verwijderd. É voila, sante!
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Champagne facts, die doen het altijd goed op een feestje ;))
- Als je een fles besteld. Dan is het handig om dit weten: van zuur naar zoet: Brut, extra-sec, sec, semi-sec en doux.
- Een kurk die uit de fles knalt kan een snelheid van 64 kilometer per uur bereiken. Maar eigenlijk moet je de kurk niet laten knallen, maar er zachtjes af laten sissen.
- In een standaard fles zitten zo’n 49 miljoen bubbels.
- Er bestaan meer dan 10.000 verschillende champagnemerken.
- Een mousserende wijn mag pas champagne genoemd worden als die uit de streek Champagne in Frankrijk komt.
- Het is beter om je champagneglazen met de hand te wassen en ze niet in de vaatwasser te doen; zout en afwasmiddel zijn namelijk niet goed voor de bubbels.
- Champagne drink je in flûtes. Want, zo leerde ik, dan komt de smaak van de champagne het beste tot zijn recht, en die flûtes voelen ook zo lekker fancy.
Pop it!
(chiquer om het niet te doen maar ik doe het lekker toch!)
♥
Tess
Het bericht 2016 is coming | Time to drink Champagne verscheen eerst op GirlsLove2Travel.